vrijdag 28 juni 2013

1680_ Arnold Houbraken _ Priapus



Priapus, vruchtbaarheidsgod en beschermer van tuinen, in een landschap. In zijn rechterhand houdt hij een sikkel en de plooien van zijn gewaad suggereren zijn geslachtsdeel in erectie. Hij zal beide 'voorwerpen' gebruiken om iedereen af te schrikken.

Priapus, god of fertility and protector of gardens, in a landscape. In his right hand he holds a sickle and the folds of his robe suggest his penis in erection. He will use both 'objects' to scare everyone.

Link:  Rijksmuseum

woensdag 19 juni 2013

2010 _ Thomas Faulders _ Deformscape



Link: Deformscape

Poetry _ Allen Ginsberg



“Poetry is not an expression of the party line. It’s that time of night, lying in bed, thinking what you really think, making the private world public, that’s what the poet does.” 
Allen Ginsberg

dinsdag 18 juni 2013

2003 _ Klassenstrijd in de tuin


Communicatie via (kitsch)objecten in de tuin.

Isabelle Borremans

Eindverhandeling voorgelegd aan de Faculteit Sociale Wetenschappen,
voor het behalen van de graad van
Licentiaat in de Communicatiewetenschappen.
Academiejaar: 2002-2003
Katholieke Universiteit Leuven
Promotor: Prof. Dr. G. DE MEYER
Verslaggever: Prof. Dr. L. VAN POECKE

1987 _ Guillaume Bijl _Mon Chalet


Link: M HKA

dinsdag 11 juni 2013

De tuinen volgen de trend der schaamheuvels ,kaal is beter

In de De Morgen 24 januari 2012 ventileert Els De Pauw (Link) een mening.

Met als grappige titel ' De tuinen volgen de trend der schaamheuvels , kaal is beter ' behandelt zij een niet zo grappig onderwerp om aan te tonen dat onze huidige levenloze straten van een nooit geziene zuurtegraad getuigen. Mensen lijken zich voor te bereiden op een bunkerleven, ver van de gezellige buurtfeestjes van weleer. Dat komt ook tot uiting bij de aanleg van de tuin, afgesloten met een kwaliteitsvolle draad en schuiftralies. Wat de tuinoppervlakte zelf betreft is het nog erger : het grasveld regeert, soms zelfs in kunststof ( weinig onderhoud ) en bomen zijn nog amper te vinden. Je vangt daar geen subsidies mee en het is nog eens lastig om levend groen te voeden en te verzorgen. En al die regels over de afstand van de boom tot de buur, lastig. Een potboom hier en daar, wat eenzame struiken en bloemen. En dat is het, de rest groeit ook veel te traag en daar heb ik nu niks aan.


Hvandeker (Link): de trend om zich op te sluiten achter anonieme muren en de buitenomgeving steriel te houden is onmiskenbaar , maar er is gelukkig ook een grote groep mensen die het anders willen aanpakken.  

John of Ruysbroeck _ Jan van Ruusbroec _ Artist Impersion, Groenendael Priory












vrijdag 7 juni 2013

Stationsplein _ Overijse

Vroeger

 2004

2013

2012_ "Where is the dog of Erasmus?" _ Ralf Witthaus


Een Jaar later.



"Where is the dog of Erasmus?" van Ralf Witthaus op grasveld van de Erasmushogeschool Brussel.

Op dit moment is het grasveld alleen toegankelijk van op de Nijverheidskaai – een weinig aantrekkelijke doorgangsweg langsheen het kanaal. Deze groene ruimte zou als een openbare ruimte kunnen worden beschouwd, maar dit is absoluut niet het geval. Op deze plek staan ook voetbaldoelen en het grasveld moet niet onderdoen voor een golfterrein, wat meteen bewijst dat het niet wordt gebruikt om op te voetballen. De enige regelmatige bezoekers zijn de kraaien van op de hoek die hier vrolijk restjes vlees uit de slachthuizen komen oppeuzelen en de botjes laten slingeren. Met zijn project in de reeks “grasmaaiertekeningen” zet Ralf Witthaus de status van het terrein op humoristische wijze in de kijker, en belicht hij het potentieel van de plek voor de wijk.


Ralf Witthaus studeerde kunst, design en cultuurmanagement in Hamburg, Bielefeld, Enschede, Berlijn, Keulen en Düsseldorf. De kunstenaar is vooral bekend van zijn tekeningen die hij met een grasmaaier maakt. Zijn aanpak is multidisciplinair: hij maakt tekeningen en beeldhouwwerken, doet aan performancekunst en kaart maatschappelijke vraagstukken aan.

maandag 3 juni 2013

2013_Art, Cities and Landscape_Amiens


Floating Delights_ Sarah Foqué _(EhB)


Floating delights is a floating kitchen garden which uses a belt of plastic bottles to keep it afloat. An original sort of lifejacket recycled and collected from the inhabitants of Amiens, acting as a safety airbag to prevent the edges of the plot from eroding. In the centre of the islet is a little lake, where little squares of floating earth overflow with edible vegetation.


Link_Floating delights
Link_Art, Cities and Landscape_Amiens